ua en ru

Міненерго РФ підтвердило підписання договору про транзит нафти між Москвою і Києвом на 2010 р.

Міненерго РФ підтвердило підписання договору про транзит нафти між Росією і Україною на 2010 р. Проте представник міністерства не повідомив РБК подробиці договору.

Раніше із посиланням на "Укртранснафту" повідомлялося про те, що Україна і Росія домовилися про умови транспортування російської нафти українською територією в 2010 р. "Сторони підписали доповнення до угоди на 2010 р.", - відзначили в "Укртранснафті". Зокрема об'єм транспортування нафти нафтопроводом "Дружба" узгоджено в об'ємі не менше 15 млн т.

Сьогодні віце-прем'єр РФ Ігор Сечин повідомив, що НАК "Нафтогаз України" звернулася до АК "Транснефть" із пропозиціями про зміну дії режиму прокачування російської нафти через територію України, зокрема зі збільшення тарифів і низки додаткових умов. "Про це ми проінформували Єврокомісію і розпочали переговори з українською стороною", - додав І.Сечин.

Як додаткові умови, за словами І.Сечина, Україна пропонує переглянути низку положень угоди про тарифи на транзит. Так, українська сторона пропонувала у разі зниження об'ємів прокачування зменшити до 30 діб термін зміни угоди про прокачування. "Але ми пропонуємо встановити термін до 60 діб", - відзначив І.Сечин, пояснивши, що це пов'язано з технологією прокачування нафти. "Я думаю, що цю пропозицію буде прийнято українською стороною", - підкреслив віце-прем'єр.

За його словами, про ці пропозиції проінформовані споживачі, зокрема Словаччина, Угорщина, Чехія. Відповідаючи на питання про те, що буде, якщо до 1 січня 2010 р. зміни не будуть узгоджені, І.Сечин сказав, що "нічого страшного не відбудеться, прокачування здійснюватиметься".

Як повідомлялося напередодні, транзитний договір між АК "Транснефть" і "Укртранснафтою" (100% акцій знаходяться в управлінні "Нафтогазу України") на 2010 р. буде підписано протягом двох днів. Представник Міністерства енергетики РФ відзначив, що для попередження можливих ризиків в енергопостачанні Росія надіслала інформаційний лист до Євросоюзу відповідно до Меморандуму про механізм раннього попередження. "Тим самим ми активували механізм раннього попередження. Цей меморандум став базою для того, щоб забезпечити принципово новий рівень у відносинах між Росією і ЄС", - відзначив представник Міненерго Росії.