ua en ru

Міненерго України закликає ЄС прискорити організацію поставок газу в Україну через Словаччину

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан у своєму листі до комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Оттінгера закликає європейську сторону прискорити організацію поставок газу в Україну через Словаччину.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан у своєму листі до комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Оттінгера закликає європейську сторону прискорити організацію поставок газу в Україну через Словаччину. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

"Я пропоную вжити більш термінових заходів, ніж ті, на які ми погодилися 19 березня. Зокрема, я пропоную у найближчі два-три дні сформувати цільову групу достатньо високого рівня для упередження кризи та, у разі необхідності, відповідного реагування. Основним завданням такої цільової групи має бути забезпечення якнайшвидшої організації фізичних поставок природного газу через територію Словаччини в Україну", - йдеться в листі Продана.

Також міністр пропонує включити до складу такої групи по одному представникові від Міненерго України та єврокомісара Оттінгера, представника урядового органу Словацької Республіки, що відповідає за функціонування ринку природного газу, представника регуляторного органу Словацької Республіки (можливо, також і представників регуляторних органів країн, трейдери яких висловлюють зацікавленість в організації таких поставок, або представника від Ради європейських регуляторів в енергетиці).

"До цієї групи я також пропонував би запросити безпосередньо представників керівництва операторів газотранспортних систем - "Укртрансгазу" та "Eustream a.s.", - додає Продан.

На думку міністра, цільова група має координувати та моніторити діяльність технічних та інших спеціалістів з боку операторів, аби визначити найшвидші та найдешевші можливості транспортування природного газу через територію Словаччини в Україну та необхідні кроки для організації такого транспортування - технічні, юридичні (укладання угоди про приєднання тощо) та інші.

"Я проінформований, що діяльність безпосередньо технічних спеціалістів почнеться у найближчі день або два. За цей же час ми могли б сформувати і цільову групу", - зауважив Продан.

Крім того, на його думку, у разі виникнення енергетичної кризи, ця цільова група може стати інструментом моніторингу розвитку ситуації, регулярного інформування щодо обсягів газу, який подається транзитом територією України, обсягів газу у підземних газосховищах, технічного стану ГТС України тощо.