ua en ru

У Міненерго не проти виключення дотаційних сертифікатів з експортної ціни на електроенергію

У Міненерго не проти виключення дотаційних сертифікатів з експортної ціни на електроенергію. Про це заявив заступник міністра енергетики Олександр Светелік на круглому столі "Чи є загроза в профіциті електроенергії?".

Так, заступник міністра нагадав, що Україна з наступного місяця буде експортувати електроенергію в Білорусь і Молдову.

"Експорт нам потрібен для того, щоб запустити енергетику, завантажити потужності і не допустити розвалу вугільної галузі, яка зараз зіткнулася з профіцитом", - сказав Светелік.

За його словами, ціни на електроенергію українських експортерів можуть виявитися вищими, ніж ціни на покупку енергії, як у країнах СНД, так і в країнах Східної Європи.

"Тому, в принципі, я не проти скасування дотаційних сертифікатів або принаймні зменшення їх розміру, для того щоб ціна була прохідна. Тому що зараз вона надто висока з урахуванням частки сертифікатів", - сказав Олександр Светелік.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин також заявив, що допускає встановлення пільгової ціни на електроенергію для компаній, що здійснюють її експорт.

"Є деякі заходи, якими можна стимулювати експорт. Тобто, для тих, хто буде збільшувати обсяги експорту, необхідно піти назустріч з точки зору тарифу, за яким вони закуповують електроенергію", - зазначив він.

Як повідомляли ЗМІ, в енергобалансі на 2016 рік закладено збільшення експорту, проте в Європі склалася негативна цінова кон'юнктура, що робить українську електроенергію не конкурентоспроможною на зовнішніх ринках.