ua en ru

Мінекономрозвитку РФ прогнозує стагнацію економіки країни до 2030 р

Мінекономрозвитку Росії слідком за трирічним прогнозом понизило оцінки розвитку економіки РФ до 2030 року, відповідно до яких середні темпи зростання ВВП в найближчі 17 років не перевищать 2,5 відсотка замість планованих раніше 4,0 відсотків.

Мінекономрозвитку Росії слідком за трирічним прогнозом понизило оцінки розвитку економіки РФ до 2030 року, відповідно до яких середні темпи зростання ВВП в найближчі 17 років не перевищать 2,5 відсотка замість планованих раніше 4,0 відсотків. Про це повідомляє Reuters.

Російська економіка цього року різко пригальмувала, що змусило владу говорити про загрозу рецесії, а Мінекономіки - понизити двічі за рік основні оцінки зростання в 2013-2016 роках.

Керівництво країни гарячково шукає способи стимулювати затухаюче зростання, проте довгостроковий прогноз відомства показує, що існуюча залежна від нафти структура економіки буде збережена, а частина виборних обіцянок Президента РФ Володимира Путіна залишиться на папері.

Як базовий варіант міністерство вибрало, як і у випадку з трирічним прогнозом, консервативний сценарій, тоді як при розгляді урядом в березні основним вважався трохи більш оптимістичний "інноваційний".

"Ми вважаємо, що це реалістичніший підхід, який дозволяє врахувати ризики, пов'язані з вичерпанням моделі відновного зростання", - сказав на брифінгу глава Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв.

При цьому навіть досягнення низьких темпів зростання вимагатиме зусиль.

"У майбутні 20 років економіка не зможе повернутися на траєкторію зростання 2000-2008 років, і навіть збереження нижчих темпів зростання вимагатиме істотних реформ, здатних створити сприятливе бізнес-середовище для залучення інвестицій, підвищить роль інноваційного розвитку, створить гнучкі умови для зростання інвестицій в людський капітал", - говориться в прогнозі.

Базовий сценарій заснований на активній модернізації паливно-енергетичного і сировинного секторів, проте сировинний сектор не зможе повернути роль основної рушійної сили економічного зростання, говориться в прогнозі. При цьому будуть збережені структурні бар'єри, пов'язані з розвитком людського капіталу, нерозвиненістю транспортної інфраструктури, застаріваючим устаткуванням, несприятливою демографією, дефіцитом кваліфікованих кадрів.

Змін зовнішніх умов в порівнянні з березневим варіантом прогнозу не відбулося, погіршення викликане внутрішніми умовами: гальмуванням російської економіки, що продовжується майже рік, зниженням державних інвестицій в умовах застосування бюджетного правила і рішення про заморожування тарифів, уповільненням приватних іноземних інвестицій, сказано в пояснювальній записці до прогнозу.