ua en ru

Мінекономрозвитку пропонує встановити граничний рівень доходу підприємств , що транспортують теплоенергію за регульованим тарифом у розмірі 14,97%

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує встановити граничний рівень доходу підприємств , що транспортують теплоенергію, за регульованим тарифом у розмірі 14,97 %. Про це йдеться в проекті наказу "Про затвердження граничного рівня регуляторної норми доходу суб'єктів , які здійснюють транспортування теплової енергії , централізоване водопостачання та водовідведення " , текст якого опублікований на офіційному сайті Мінекономрозвитку.

Метою наказу є нормативне забезпечення впровадження стимулюючого регулювання для підвищення ефективності діяльності та оновлення основних фондів підприємств, що здійснюють діяльність у сферах транспортування теплової енергії магістральними та місцевими ( розподільчими) тепловими мережами та централізованого водопостачання і водовідведення.

У ринковій економіці підприємства всіх галузей розглядаються, в першу чергу, як об'єкти інвестування, і для всіх підприємств адекватність прибутку оцінюється універсальним показником - нормою доходу на інвестований капітал ( вкладені інвестиції) . Норма доходу - це об'єктивний показник , як для регульованого, так і конкурентного секторів економіки , є основним показником, на який орієнтуються інвестори при виборі об'єктів інвестування.

Норма доходу на капітал (інвестиції ) визначає вартість інвестицій, за рахунок яких розвивається компанія . Норма доходу регульованої компанії повинна бути достатньою для того, щоб компанія могла конкурувати з іншими інвестиційними можливостями , які характеризуються такою ж ступенем ризику , а з іншого - не отримувала надприбуток за рахунок споживачів . Завданням наказу є затвердження граничного рівня регуляторної норми доходу, який забезпечить баланс між двома цілями і захистить інтереси як інвесторів , так і споживачів комунальних послуг.

На запрошення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України представники українських офісів компаній Deloitte , Ernst & Young та PricewaterhouseCoopers підготували власні розрахунки прийнятного рівня прибутковості на активи підприємств , які здійснюють діяльність у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення. Розрахунки виконувалися експертами станом на кінець червня 2013 року.

За результатами розрахунків , виконаних 3-ма компаніями , граничний рівень регуляторної норми доходу суб'єктів , які здійснюють транспортування теплової енергії , централізоване водопостачання та водовідведення сформований в діапазоні 14,97 - 16,22 % (Deloitte - 14 97 %, Ernst & Young - 16, 22% , PricewaterhouseCoopers LLC - 16,2 %).

Згідно з наказом планується затвердити граничний рівень регуляторної норми доходу суб'єктів , які здійснюють транспортування теплової енергії, централізоване водопостачання та водовідведення , за регульованим тарифом у розмірі 14,97 %.