ua en ru

Мінекономрозвитку пропонує підвищити всі повні ставки ввізного мита в два рази

Міністерство економічного розвитку та торгівлі пропонує підвищити удвічі повні ставки ввізного мита на всі товарні підкатегорії Митного тарифу України, на які встановлено зазначені ставки ввізного мита, крім нульових. Про це йдеться в проекті закону України "Про внесення змін до закону України "Про Митний тариф України".

Підвищення має затонути 7,4 тис. товарних підкатегорій, що становить 68 % від всієї товарної номенклатури.
"Цей захід не суперечить вимогам СОТ, оскільки рівень повних ставок мита не зафіксовано тарифними зобов'язаннями при вступі України до цієї міжнародної організації (тарифними зобов'язаннями зв'язано тільки рівень пільгових ставок мита)", - підкреслюється в аналізі законопроекту.

При цьому Мінекономрозвитку зазначає, що під підвищені ставки ввізного мита підпадатимуть лише товари:
- походженням з країн, з якими Україною не укладено регіональних угод про надання режиму найбільшого сприяння, зокрема з Андоррою, Багамськими островами, Бутаном, Еритреєю, Ефіопією, Єменом, Іраком, Коморськими островами, Лаосом, Ліберією, Сан-Томе та Принсіпі, Сейшелами, Суданом тощо, тобто з якими товарообіг майже відсутній;
- щодо яких неможливе визначення країни походження, однак їх кількість має суттєво скоротитись через додаткові податкові стимули щодо достовірного та повного декларування товарів при їх ввезенні на митну територію України суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, а саме із зазначенням країни походження;
- що ввозяться на митну територію України громадянами, а саме лише ті товари, які підпадають під дію положень Митного кодексу України щодо обов'язковості їх декларування та сплати мита (підакцизні або фактурною вартістю понад 10 тис. євро) і не можуть бути віднесені до речей особистого вжитку.

За розрахунками Мінфіну, у разі підняття у два рази рівня повних ставок мита орієнтовна сума додаткових надходжень до держбюджету на рік може скласти 430 млн грн.

Читайте також: СОТ закликає Україну пояснити необхідність перегляду тарифів.