ua en ru

Мінекономрозвитку почала відбір кандидатів на представників від України до списків посередників та арбітрів МЦВІС

Україна вперше представить своїх представників в списки посередників та арбітрів Міжнародного центру по врегулюванню інвестиційних спорів. Мінекономрозвитку розпочинає конкурс з добору кандидатів для призначення представниками від України до списків посередників та арбітрів. Відповідне оголошення розміщено на сайті Мінекономрозвитку.

"Україна стала повноправним учасником Вашингтонської конвенції ще в 2000 році, але досі право, як країни-учасниці Конвенції, призначити відповідних представників не було реалізовано. Президент видав указ і доручив Кабінету міністрів провести конкурс. Щоб цей процес був максимально прозорим, до складу комісії увійшли представники громадських організацій, вищих судових інстанцій, центральних органів виконавчої влади - Мін'юсту, Мінфіну, Мзс. Очолив комісію по відбору кандидатів Міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов. Сподіваємося, що ми гідно впораємося з цим завданням", - заявив директор юридичного департаменту Мінекономрозвитку, заступник голови комісії Олексій Перевезенцев.

Конкурс проводиться з метою реалізації статті 13 Конвенції про порядок вирішення інвестиційних спорів між державами та іноземними особами. Згідно Конвенції комісія формує список з восьми кандидатів: чотири людини для призначення представниками від України до списків посередників та ще чотирьох - до списків арбітрів Міжнародного центру по врегулюванню інвестиційних спорів. Відбір буде дуже ретельно, так як список формується з кращих професіоналів.

"Це, як правило, авторитетні, впливові, відомі у суспільстві люди - юристи, адвокати, дипломати, судді, які користуються повагою, які мають глибокі знання в галузі міжнародного права і міжнародного інвестиційного права", - підкреслив Перевезенцев.
З дня розміщення оголошення протягом місяця буде проходити прийом документів від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі. Потім комісія розгляне документи на предмет їх відповідності вимогам, а далі кандидати пройдуть тестування на знання визначених конвенцією мов (англійська, французька, іспанська) та співбесіду. Відбір кандидатів відбуватиметься шляхом відкритого голосування, після чого результати будуть оголошені на сайті Мінекономрозвитку.