ua en ru

Мінекономрозвитку пропонує ввести ліцензування імпорту м'яса

Міністерство економічного розвитку та торгівлі пропонує ввести ліцензування імпорту окремих видів м'яса та м'ясопродуктів. Про це йдеться в проекті постанови Кабінету міністрів України, що опубліковано Мінекономрозвитку.
Метою ліцензування є "запобігання ввезенню низькосортної продукції за цінами, які значно нижчі, ніж на українському ринку, що може бути дестабілізуючим фактором у розвитку вітчизняного тваринництва та спричинити витиснення з ринку тваринницької продукції власного товаровиробника, що, в свою чергу, може загрожувати продовольчій безпеці держави".
За інформацією Мінагрополітики, у 2010 р. спостерігалося зменшення середньої вартості однієї т імпортованої м'ясопродукції: свинини мороженої, субпродуктів великої рогатої худоби та інших тварин, сала та тваринних жирів, за винятком яловичини мороженої і м'яса та м'ясопродуктів птиці, де відбулося збільшення вартості в 1,6 та 1,4 раза відповідно.
Так, в 2010 р. найбільше імпортовано м'яса і харчових м'ясопродуктів птиці - 148,4 тис. тонн (або 45,1%), свинини мороженої свіжої - 102 тис. тонн (31%), сала без пісних частин, свинячого та пташиного жиру - 38,7 тис. тонн (11,8%) і субпродуктів харчових великої рогатої худоби та інших тварин - 36,6 тис. тонн (11,1%).
При цьому за 11 місяців 2010 р. було імпортовано яловичини всього 3,4 тис. тонн, або 1% загального обсягу імпорту м'ясопродукції.