ua en ru

Мінекономіки оцінило глибину падіння ВВП за півроку

Мінекономіки оцінило глибину падіння ВВП за півроку Фото: фабрика (Віталій Носач, РБК-Україна)

Падіння було меншим, ніж очікувалося

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України у січні-червні 2020 року скоротився на 6,5%. Це трохи більше, ніж падіння на 5,9% за перші п'ять місяців року.

Про це йдеться в огляді Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

У міністерстві оцінюють падіння ВВП за II квартал 2020 року до ІІ кварталу 2019 року на рівні 11%, що є дещо меншим ніж очікувалося раніше - падіння на рівні 14%.

Мінекономіки оцінило глибину падіння ВВП за півроку

За підсумками січня-червня 2020 року скорочення зведеного індексу виробництва товарів та послуг за основними видами економічної діяльності (ЗІВ) становило 7,7% (падіння на 7,3% у січні-травні 2020 року).

"Помісячна динаміка видів економічної діяльності свідчить, що економіка пройшла пік та подолала рубіж максимально негативного ефекту від жорстких протиепідеміологічних заходів як в середині країни, так і за її межами, який найбільше відчувався у квітні-травні 2020 року І, наразі, на тлі пом’якшення карантинних обмежень, поступово починає відновлюватися", - йдеться в огляді.

Мінекономіки оцінило глибину падіння ВВП за півроку

Як зазначили в Мінекономіки, у червні окремі види промислової діяльності, сфера транспорту та будівельна галузь продемонстрували уповільнення темпів падіння, а індекс очікувань ділової активності порівняно з попереднім місяцем поліпшився. Водночас значно менші площі збирання та нижча за минулорічну урожайність більшості сільськогосподарських культур спровокували у червні значне падіння обсягів виробництва у сільському господарстві.

Нагадаємо, пік економічної кризи, викликаної карантинними обмеженнями та пригніченням попиту як усередині країни, так і на глобальному рівні, припав на II квартал 2020 року.

За оцінками НБУ, падіння ВВП за квартал становитиме близько 11% р/р.

Зазначимо, на початку червня Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз падіння реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2020 році до 8,2%.