ua en ru

Міндоходів стало регулярно відмовляти в реєстрації податкових накладних, - учасник ринку

Останнім часом справжньою проблемою для бізнесу стала регулярна відмова органів Міністерства доходів і зборів (Міндоходів) України в реєстрації податкових накладних в єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Про це повідомляє прес-служба юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери".

За даними компанії, подібні скарги все частіше починають надходити від платників податків.

"Схема, за якою діють органи Міндоходів, в більшості випадків ідентична. При відправці податкових накладних або розрахунків коригування для реєстрації в ЄРПН платникам податків повертається електронна квитанція, в якій зазначено, що документ не прийнято у зв'язку з помилкою такого змісту: "місцезнаходження юридичної особи - продавця товарів/послуг, зазначене в документі, не відповідає інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Відправник: Центральний портал прийому звітності "ДПС України", - стверджує керівник податкової практики юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Людмила Джурилюк.

За її словами, дане повідомлення фактично відправляється тоді, коли місцезнаходження платника податків не змінювалося і повністю відповідає відомостям, які містяться в Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

"Через деякий час, Міндоходів відмовляє у задоволенні скарг платників податків, посилаючись на п. 201.10 Податкового кодексу України з вказівкою на пропуск можливих термінів реєстрації податкових накладних. Зокрема, відповідно до зазначеної норми, реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання", - розповідає Джурилюк.