ua en ru

Міндоходів пропонує використовувати звичайну ціну лише у випадках контрольованих операцій

Міністерство доходів і зборів України пропонує використовувати поняття "звичайна ціна" лише у випадках здійснення контрольованих операцій. Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо використання поняття "звичайна ціна", текс якого розміщений на сайті Міндоходів.

Так, законопроект пропонує доповнити пункт 14.1 статті 14 Податкового кодексу підпунктом 14.1.2191 такого змісту: "Справедлива ринкова ціна - ціна, яка склалася на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів (робіт, послуг), за якою товари передаються (роботи - виконуються, послуги - надаються) в операціях між особами, які не є пов'язаними".

енням визначаються випадки, коли та як встановлюється справедлива ринкова ціна.

Разом з тим проект закону передбачає перегляд випадків застосування поняття "звичайна ціна" в положеннях Податкового кодексу України в яких воно використовується, зокрема в розділах ІІІ - V "Податок на прибуток підприємств", "Податок на доходи фізичних осіб", "Податок на додану вартість".

"Прийняття цього проекту закону надасть можливість використовувати поняття "звичайна ціна" лише у випадках здійснення контрольованих операцій. В інших випадках проектом закону запропоновано застосовувати "справедливу ринкову ціну", механізм визначення якої є набагато простішим, ніж звичайної ціни", - йдеться в документі.