ua en ru

Міндоходов очікує на високий попит на ПДВ-векселя

Україна запропонує відшкодувати ПДВ для експортерів векселями. На даний інструмент передбачається підвищений попит, заявив напередодні в Брюсселі місцевим підприємцям міністр доходів і зборів Олександр Клименко, повідомляє Bloomberg.

«Це буде додатковим фінансовим інструментом для компаній... Це боротьба за інвесторів», - сказав міністр, відмовившись уточнити обсяг програми та додаткову інформацію по ній.

Міністр вважає, що депутати можуть проголосувати законопроект з ПДВ-векселів в другому читанні на найближчому пленарному тижні. Він зазначив, що, згідно з даними Міндоходов, в Україні працюють і інвестують понад 14 тис. компаній з ЄС.

У відповідності до заяв Клименка, уряд повинен експортерам 5 млрд грн (610 млн дол.) з відшкодування ПДВ, ще 10 млрд грн оскаржується в судах.

Деякі компанії мають першочергові претензії з відшкодування ПДВ за шість років, заявив керуючий директор торгової палати «Бенілюкс-Україна» Люк Пайсон. За його словами, дефіцит бюджету України ставить під сумнів здатність уряду погасити заборгованість і всі бояться, що план уряду не спрацює.

Зазначимо, що, незважаючи на шестимісячний спад в економіці України, вона продовжує переговори з МВФ для покриття дефіциту бюджету, який становить 5,1% від ВВП.

Читайте також: Більшості в Раді не вистачило одного голосу для введення в Україні векселів