ua en ru

Мінагропрод ініціює скасування мит на експорт зерна, - джерело

У Міністерстві аграрної політики і продовольства України розробили проект змін до закону "Про митний тариф", що передбачає скасування діючих зараз експортних мит на зерно, пише "Комерсант-Україна" з посиланням на заступника начальника департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства Анатолія Разгона. "Державу не влаштовують обсяги експорту зерна останнім часом, - зазначив він.- Ми вже подали документ в Мінекономіки, зараз ведуться консультації. Думаю, найближчим часом законопроект буде узгоджений".

З початком дії експортних мит 1 липня експортери почали втрачати позиції на зовнішніх ринках. Зернотрейдери заявляли, що не можуть конкурувати з компаніями з Росії, оскільки їхнє зерно мінімум на 30 дол. за тонну дешевше українського. В результаті в липні було зафіксовано падіння експорту в 5 разів, до 300 тис. т, в порівнянні з 1,5 млн т в червні. Зараз встановлені мита на пшеницю у розмірі 9% від контрактної ціни (але не менше 17 євро за тонну), кукурудзу - 12% (не менше 20 євро за тонну), ячмінь - 14% (не менше 23 євро за тонну).

Уряд був вимушений піти на скасування мит, вважають учасники ринку. "Аграрний комплекс - основний сектор, що приносить виручку країні, а уряду необхідно вирівнювати торговий баланс - цим можна пояснити дії держави", - говорить гендиректор агентства "AAА" Сергій Наливка. "Для України скасування мит - це можливість поповнення валютної виручки, а для фермерів - це прибуток і можливість нових інвестицій в сільське господарство. Крім того, це вигідно держкомпанії "Хліб Інвестбуд", оскільки з введенням мит вона взагалі не експортує зерно", - говорить гендиректор зернотрейдерськой компанії "Волари" Юрій Гордейчук.