ua en ru

МінАП: приватизація "Укрспирту" принесе держбюджету до 5 млрд гривень

МінАП: приватизація "Укрспирту" принесе держбюджету до 5 млрд гривень Фото: Олексій Зубрицький

Приватизація сприятиме росту експорту

В Міністерстві аграрної політики вважають, що приватизація державного підприємства "Укрспирт" поповнить державний бюджет на сумму до 5 млрд гривень, повідомляє прес-служба відомства.

Так, радник міністра аграрної політики та продовольства, заступник голови робочої групи з питань роздержавлення Олексій Зубрицький повідомив, що з 1995 року по сьогодні виробництво продукції на ДП "Укрспирт" знизилося в 6 разів. "Крім того, за останні 10 років падіння експортних показників сягнуло практично нуля. А це втратити робочих місць і валютних надходжень. На фоні цього спостерігається зростання імпорту", - сказано в повідомленні.

Зубрицький вважає, що приватизація сприятиме росту експорту. "Приватизація насамперед потрібна для демонополізації. А демонополізація дасть нам конкуренцію, що сприятиме модернізації виробництва. Це у свою чергу знизить собівартість і підвищить якість продукції. Але разом з цим ми ще й отримаємо ріст експорту", - підкреслив він.

Урядовець зазначив, що запровадження на підприємстві електронної системи контролю обсягів виробництва та електронних акцизних марок дозволять знизити тіньовий ринок із нинішніх 50% до 10% упродовж 3-4 років. "За чотири роки економічний ефект від цих двох кроків становитиме 20 млрд грн. Бюджетні надходження від приватизації компанії оцінюються в розмірі 3-5 млрд грн", - вважає Зубрицький.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив пріоритетний перелік суб'єктів господарювання державного сектору економіки, що підлягають реструктуризації, з діяльністю яких пов'язані найбільші фіскальні ризики. ДП "Укрспирт" увійшло в цей перелік.