ua en ru

Мінагрополітики підготує проект по легалізації вирощування генномодифікованих культур

Мінагрополітики підготує найближчим часом власне бачення легалізації вирощування генномодифікованих культур. Про це сьогодні журналістам повідомив заступник міністра аграрної політики і продовольства України Іван Бісюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми найближчим часом підготуємо наше бачення від Мінагрополітики, розкрите, розгорнуте і доведемо, зробимо, я думаю, може це міністр зробить, а може хто з фахівців зробить і ми доведемо чітку інформацію нашого бачення від Мінагрополітики щодо цієї проблематики", - зазначив Бісюк.

За його словами, мова не йде про виробництво готових харчових продуктів вирощених ГМО-культур.

"ГМО продукція на полиці - це не правильно і ми про це не говоримо. Ми говоримо про те, що є законопроект, який розроблений відповідними асоціаціями, в тому числі асоціацією солі, які пропонують ГМО продукцію, а я маю на увазі насіння рослин, які сьогодні вже є в Україні, у зв'язку з тим, що десятками років завозилося насіння з інших країн, в тому числі, і генномодифіковані насіння, які потім вирощували. Нам потрібно розуміти, що ми в Україні маємо, тобто його потрібно легалізувати, але це не означає, що вирощене зерно повинно бути використане для виготовлення готових продуктів харчування. Це зовсім різні речі", - пояснив Бісюк.

Він додав, що вирощування ГМО культур дозволено законодавством і сьогодні, але щоб його зареєструвати існує надзвичайно складна процедура.

"Вирощування в Україні не заборонено. В Україні є законодавство, що регламентує яким чином це має відбуватися, як має відбутися реєстрація, як подається досьє, яким чином вивчається питання, хто проводить дослідження, решта - питання, що система надзвичайно складна, і я не буду називати фірму, яка вже подавала документи на реєстрацію років 5-6 тому і до цього часу вона не змогла зареєструвати, тому що законодавство вимагає надзвичайно велика кількість документів і вони це не можуть зробити", - додав Бісюк.