ua en ru

Мінагрополітики планує у 2012 р. виділити 3 млн грн для стимулювання тваринницької галузі, - Присяжнюк

Міністерство аграрної політики і продовольства України планує закласти у державному бюджеті на 2012 р. виділення 3 млн грн для стимулювання тваринницької галузі, зокрема, молочних господарств. Про це заявив голова Мінагрополітики Микола Присяжнюк, передає кореспондент РБК-Україна.
"На наступний рік ми плануємо спрямувати із бюджету на розвиток тваринництва 3 млн грн. Це достатньо багато для того, щоб зафіксувати розвиток цієї галузі. Тобто, такими ініціативами ми будемо допомагати стимулювати розвиток молочних господарств", - сказав Присяжнюк.
Він відзначив, що розвиток тваринництва на сьогодні - чи не єдина галузь в аграрному секторі, в якій не вдалося не лише наростити обсяги, а й призупинити зменшення виробництва.
"Це не є правильним. Бо внутрішнє споживання молочних продуктів велике, молоко українці люблять і динаміка обсягів споживання на світовому ринку молока велика. А нам це необхідно для зайнятості, для органічного добрива. Нам це необхідно тому, що молоко у внутрішньому споживанні є потенціальним експортоорієнтованим продуктом", - сказав Присяжнюк.
При цьому він відзначив, що Мінагрополітики не планує повертатися до системи дотацій виробництва молока не на одиницю поголів'я, а на літр зданої продукції.
"Я особисто, як міністр, категорично проти. Поясню, чому. Ця дотація діяла 10 років. Щороку обсяг дотації був 2 млрд грн. Скажіть мені, правильно робила держава, використовуючи державний бюджет в обсязі 2 млрд грн, які не лише не стимулювали розвиток малого та середнього бізнесу, а навпаки - знищували його? Я переконаний, що це ненормально", - підкреслив він.
Голова Мінагрополітики висловив переконання, що стимулювати виробників треба компенсацією кредитних відсотків, вартості будівництва, закупівлі телят і нетелів, і розвивати племінний напрямок. "Це завдання держави. Інше - це завдання бізнесу", - підкреслив він.