ua en ru

Мінагрополітики очікує на прийняття законопроекту про безпеку харчових продуктів наступного тижня

Законопроект, що стосується безпеки харчових продуктів має великі шанси бути прийнятим наступного тижня. Про це сьогодні журналістам повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Іван Бісюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Шанси великі, тому що ми продовжуємо працювати із комітетом Верховної Ради із головою комітету Бахтєєвою", - розповів Бісюк.
За його словами, Міністерство і комітет шукають компроміси, які дадуть можливість прийняти законопроект.

"Питання йде наприклад про гігієну харчування. Комітет хоче, щоб гігієною харчування займалися медики. Ми кажемо: "нам по проекту закону повинні передати гігієністів у державну ветеринарну-фітосанітарну службу". Вони проти цього. Ми кажемо: "добре ми з Вами можемо погодитися в тому плані, що нехай буде гігієна харчування навіть у медиків, вони так само не повпливають тим, що вони будуть займатися ресторанами, столовими, дитячими садочками. Нехай вони беруть і ними замаються і займаються гігієною харчування, нам столова не заважає рухатися в Європу", - зазначив Бісюк.

Керівник проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осаволюк наголошує на тому, що законопроект передбачає чіткий розподіл повноважень між органами влади.

"Основні зміни, які законопроект передбачає - це чіткий розподіл повноважень між різними органами влади. Там передбачено на сьогоднішній день дві стадії, перша - це Державна ветеринарна - Фітосанітарна служба, яка має перевіряти весь ланцюжок від лану до столу. Окрім цього передбачено, що громадське харчування буде перевірятися органом, який визначить президент. Ми передбачаємо, що це має бути санітарна служба, але формально це президент має визначити", - зазначає Осаволюк.
В IFC, яка було долучена до розробки законопроекту сподіваються, що законопроект буде підтриманий у парламенті, так як визначений Президентом як невідкладний.

"Законопроект знаходиться у Верховній Раді, він поданий Кабінетом міністрів, Президентом відзначений як невідкладний, включений до порядку денного на наступний тиждень. Ми сподіваємось, що буде підтриманий у першому читанні і невдовзі у другому читанні і в цілому", - додав Осаволюк.