ua en ru

Мільярдер Карл Айкан інвестував в Apple 2 млрд дол

Структури мільярдера Карла Айкана, відомого у фінансовому світі як корпоративний рейдер, інвестували 2 млрд дол. в акції компанії Apple. Про це сам інвестор повідомив телеканалу CNBC.

Структури мільярдера Карла Айкана, відомого у фінансовому світі як корпоративний рейдер, інвестували 2 млрд дол. в акції компанії Apple. Про це сам інвестор повідомив телеканалу CNBC.

У своєму мікроблозі в Twitter мільярдер повідомив про пропозицію збільшити обсяг програми зворотного викупу акцій до 150 млрд дол., яку він зробив виконавчому директорові Apple Тіму Куку. Айкан додав, що дискусія з цього приводу займе близько трьох тижнів.

В даний час акції "яблучної" компанії торгуються на рівні 482 дол. за папір. Пропозиція Айкана означає, інвестор має намір викупити понад 300 млн акцій. При цьому в даний час у вільному обігу перебуває близько 900 млн акцій Apple.

У серпні Айкан повідомив, що є власником великого пакету акцій Apple і має намір запропонувати зворотний викуп. При цьому розмір придбаного пакета інвестор не назвав. Він вважає, що в даний час Apple сильно недооцінена. На його думку, акції інтернет-гіганта мають торгуватися на рівні 700 дол. за штуку.

"Якщо Apple проведе buyback зараз, а дохід компанії покаже зростання всього на 10%, навіть при збереженні колишнього співвідношення біржової вартості компанії і прибутку, акції будуть торгуватися на рівні 700 дол.", - каже Айкан.

А в інтерв'ю телеканалу CNBC бізнесмен заявив, що компанія Тіма Кука може пропустити відмінну можливість вигідно вкласти гроші, якщо не проведе зворотний викуп найближчим часом. "Я не можу пообіцяти вам, що акції будуть рости, і не можу пообіцяти, що Apple вирішить провести зворотний викуп, але я обіцяю, що вони ще не раз почують про те, що я думаю з цього приводу", - сказав він.

Бізнесмен пропонує Apple позичити гроші для викупу, поки рекордно низький відсоток (близько 3%) дозволяє провести таку операцію без ризику для фінансового стану компанії.

Зазначимо, що 77-річний інвестор уже є другим за величиною акціонером іншого IT-компанії Dell. Тільки за останній рік рейдер розгорнув корпоративну війну проти більше 10 компаній.

Apple - американська компанія, яка займається виробництвом програмного забезпечення, персональних комп'ютерів, аудіоплеєрів і телефонів. Реалізує частину своєї продукції через власну мережу магазинів, які розташовані в США, Канаді, Великобританії, Японії та інших країнах. На компанію працюють близько 60,4 тис. осіб.