ua en ru

Мільйонери з Німеччини почали інвестувати в елітну нерухомість

Німецькі мільйонери знайшли тиху гавань для інвестицій. Нею стала елітна нерухомість на популярному місцевому курорті острові Зюльт в Північному морі, а також у великих містах, таких як Берлін і Мюнхен. За даними агентства Engels & Volkers, за останні три роки ціни в цьому сегменті зросли на 60%.

Фінансова криза штовхає все більше німецьких мільйонерів до покупки елітної нерухомості. "Інвестиції у фонди або акції не виправдають надій. Люди хочуть вкладати у щось більш реальне", - цитує The Financial Times партнера Engel & Volkers Кая Ендерса.

Знайти ґрунт під ногами багатіям допомагає скупка люксових апартаментів - ціни в цьому сегменті ростуть швидше, ніж у цілому по ринку. За останні три роки вартість прибережних будинків у Гамбурзі та інших приморських курортах зросла на 60%. Ціни в мегаполісах типу Берліна і Мюнхена теж ростуть як на дріжджах: якщо до кризи вартість 1 кв. м елітної нерухомості не перевищувала 5 тис. євро, то зараз девелопери продають квартири і за 15 тис. євро за "квадрат". "Люди розуміють, що чим краще розташування, тим надійніше інвестиції", - відзначив Ендерс.

Одні з найдорожчих апартаментів можна купити на невеликому острові Зюльт в Північному морі, де режисер Роман Поланскі знімав політичний тріллер "Примара". Курорт відомий піщаними дюнами, прохолодною погодою і непомірними цінами на нерухомість - вони досягають 35 тис. євро за 1 кв. м.

При цьому, на відміну від світових курортів, Зюльт по праву вважається місцем "для своїх". Тут рідко можна зустріти іноземців, основна публіка - заможні німці, які роз'їжджають по острову на Maybach, Audi, Mercedes та BMW.

"У мене є вілла на Середземному морі, але, чесно кажучи, я вважаю за краще відпочивати тут. Я можу насолоджуватися атмосферою люкс у власній країні, і це важливо, - зізнається один з топ-менеджерів BMW Штефан Шахнер.

Експерти підкреслюють, що інвестиції в німецьку нерухомість забезпечать гарну прибутковість, так як цінам в Німеччині ще є куди рости. Навіть на Зюльте ціни вдвічі нижче, ніж у Лондоні, який сьогодні вважається самим ліквідним ринком нерухомості.

Нагадаємо, раніше експерти повідомляли, що попит на найдорожчу в світі нерухомість ослабне в цьому році після двох років сильного зростання.