ua en ru

Міллер і Бакулін обговорили можливість надання розстрочки по боргу "Нафтогазу"

Голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін обговорили питання, пов'язані з транзитом російського газу в Європу через територію України та можливість надання Україні кредиту по боргу за газові поставки. Про це повідомляє управління інформації російського газового концерну за підсумками зустрічі глав компаній.

"Сторони обговорили відновлення закупівель Україною російського газу за діючим контрактом, а також питання підтримки необхідного резерву газу в ПСГ для забезпечення транзиту газу в Європу та успішного проходження осінньо-зимового сезону Міллер і Бакулін розглянули також можливість надання кредиту для погашення заборгованості НАК "Нафтогаз України" за поставлений російський газ", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, " Газпром " вимагає у "Нафтогазу України" погашення заборгованості за газ, поставлений у серпні та жовтні 2013 р., на загальну суму близько 1,3 млрд дол. 8 листопада 2013 г. "Нафтогаз" перестав закуповувати газ у російської монополії. Також повідомлялося, що "Нафтогаз" має намір припинити закуповувати газ в РФ, якщо Газпром не погодиться на реструктуризацію боргу за газ. При цьому, як відзначали в Газпромі, українська сторона почала відбір газу з ПСГ, хоча зимовий період ще не настав. У зв'язку з цим у Газпромі висловлювали стурбованість щодо забезпечення необхідних обсягів транзиту газу в Європу протягом зими.

Пізніше в середині листопада, менш ніж через тиждень після припинення закупівель газу, Україна їх відновила. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький 18 листопада сказав, що Україна і Росія "практично погодили" графіки погашення заборгованості і що борг буде виплачений до кінця 2013 р. Проте офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов в той же день відзначав, що ніяких документів щодо відстрочення заборгованості поки немає.