ua en ru

Миколайчук: Україна виконує рекомендації МАГАТЕ щодо посилення контролю в сфері ядерної безпеки

Україна виконує рекомендації Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо посилення контролю в сфері ядерної безпеки. Про це заявила голова Державної інспекції ядерного регулювання України Олена Миколайчук, коментуючи прийнятий 18 жовтня 2011 року Верховною Радою України у першому читанні законопроект "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання безпеки у сфері використання ядерної енергії", повідомляє прес-служба Державної інспекції ядерного регулювання України.
"Посилення повноважень та незалежності національних органів регулювання ядерної безпеки є одним з пунктів плану дій, схваленого консенсусом сесії генеральної конференції МАГАТЕ, яка відбулася 19-23 вересня 2011 року у Відні", - сказала вона.
Голова Держатомрегулювання України підкреслила, що законопроект відповідає зобов'язанням України, взятим при підписанні міжнародних договорів (Конвенція про ядерну безпеку, Об'єднана конвенція, Конвенція про фізичний захист ядерного матеріалу). "Такі норми відповідають вимогам МАГАТЕ, членом якого є Україна" - сказала вона.
За словами Миколайчук, при розробці документу був також врахований досвід функціонування органів ядерного регулювання провідних країн.
Голова Держатомрегулювання України зазначила, що важливою вимогою документу є те, що національна комісія має інформувати громадськість про стан безпеки ядерних установок та об'єктів, призначених для поводження з радіаційними відходами, про заходи, що вживаються для поліпшення безпеки та про підстави для прийняття соціально значущих рішень.