ua en ru

Михайло Ходорковський закликав британський уряд закрити в'їзд низці російських чиновників

Екс-глава НК "ЮКОС" Михайло Ходорковський звернувся до уряду Великобританії із закликом закрити низці високопоставлених російських чиновників в'їзд до країни. У посланні підкреслюється, що чиновники, яких він вважає причетними до порушення прав людини і корупції, не мають бути присутніми на спортивних заходах Олімпіади-2012 в Лондоні, повідомляють британські ЗМІ. Текст листа для публікації був передав в британську пресу.

На думку Ходорковського, Великобританії необхідно закрити кордон для 308 осіб. У "чорний список" колишнього олігарха потрапили, зокрема, заступник голови уряду РФ Владислав Сурков, керівник Росмолоді Василь Якеменко і глава ЦВК Володимир Чуров.

Примітно, що лист з'явився у розпорядженні британської преси напередодні одноденного візиту до Москви міністра закордонних справ Великобританії Уїльяма Хейга. При цьому головними пунктами повістки зустрічі з представниками РФ у дипломата значаться обговорення питань колективної співпраці в рамках вирішення іранської ядерної проблеми і врегулювання протистояння у Сирії, а не двосторонніх взаємин.

Нагадаємо, 30 грудня 2010 р. Хамовничеський суд Москви засудив екс-главу НК "ЮКОС" Ходорковського і колишнього керівника МФО "МЕНАТЕП" Лебедєва до 14 років позбавлення волі кожного. Бізнесменам інкримінували привласнення і відмивання грошових коштів. У травні 2011 р. Мосгорсуд понизив термін ув'язнення підприємцям у другій кримінальній справі з 14 до 13 років. Таким чином, вони повинні вийти на свободу в 2016 р.

В даний час Ходорковський відбуває термін в колонії м. Сегежа в Карелії, а Лебедєв - у виправній колонії м. Вельська Архангельської області.

Зазначимо, на початку квітня Президент Росії Дмитро Медведев відмовився помилувати Ходорковського.