ua en ru

Президент Росії відмовився помилувати Ходорковського

Президент Росії Дмитро Медведєв відхилив рекомендації експертів щодо помилування колишнього керівника нафтової компанії "ЮКОС" Михайла Ходорковського, у яких ішлося зокрема, що засуджений не повинен обов'язково визнавати свою провину, аби глава держави його помилував. Про це повідомив голова Ради з прав людини Російської Федерації Михайло Федотов, передає радіо "Свобода".

"Президент у своїй резолюції зазначив, що не розуміє, чому має помилувати людину, яка не просила його про помилування", - сказав Федотов. За його словами, главі держави було надано висновки десяти спеціалістів у сфері конституційного права, але Медведєв із ними не погодився.

На початку березня Медведєв доручив Генпрокуратурі перевірити законність і обґрунтованість обвинувальних вироків 32 громадянам, зокрема Ходорковському та ще одному співвласнику "ЮКОС" Платону Лебедєву. Їх та інших людей зі списку опозиція й правозахисники вважають політв'язнями.

Ходорковський і Лебедєв засуджені до 13 років позбавлення волі кожного за двома кримінальними справами - за обвинуваченнями в різноманітних фінансових зловживаннях, зокрема, ухиленні від сплати податків та розкраданні нафти власної ж компанії. Покарання у колонії вони відбуватимуть до 2017 року.

І Ходорковський, і Лебедєв неодноразово заявляли, що не визнають своєї провини і не мають наміру просити про помилування.

Нагадаємо, 30 січня Мосміськсуд відхилив скаргу Ходорковського на другий вирок.