ua en ru

МЗС Великобританії: Окупації Лівії не буде

Лівія не стане другим Іраком, західна коаліція не збирається окуповувати ще одну арабську країну. З цими запевненнями виступив сьогодні міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг в інтерв'ю BBC, передає РБК.
Виправдовуючи повітряні бомбардування Лівії, У.Хейг заявив, що " Великобританія і союзники надають найбільше значення збереженню людських життів, на відміну від (лівійського лідера) Муаммара Каддафі".
Глава британського МЗС знову повторив, що коаліція буде орієнтуватися "не на слова, а на діло" лівійського лідера, натякаючи на те, що чекати припинення міжнародної військової операції не варто, поки М.Каддафі по-справжньому не відмовиться від насильства проти власного народу.
Міністр також заявив, що не може дати пряму відповідь на питання, чи дає резолюція N1973 Ради Безпеки ООН право використовувати силу персонально по відношенню до М.Каддафі. Напередодні представники командування США заявили, що глава Джамагирії не входить до списку військових цілей союзників.Тим часом міністр оборони Великобританії Лаєм Фокс не виключає, що М.Каддафі особисто може стати мішенню авіаударів.
Сьогодні військові сили країн Заходу (США, Канада, Великобританія, Франція, Італія) почали другу хвилю авіаударів по силам М.Каддафі в Лівії.Напередодні основною мішенню союзників були лівійські системи ППО. З початку операції 19 березня 2011 американські та британські військові судна випустили понад 100 крилатих ракет "Томагавк" по цілях в Лівії.
Операція з примусу М.Каддафі до світу є міжнародною: вона була санкціонована на саміті в Парижі західними державами та членами Ліги арабських держав, а легальною підставою для застосування сили є резолюція N1973 Радбезу ООН. Тим не менше головну роль в ударах по військах і військових об'єктах Джамахірії, як і очікувалося, грають Сполучені Штати, які дали своєї операції в Лівії кодову назву "Зоря Одіссеї" (Operation Odyssey Dawn), відсилає до великої античної поемі і її наскрізним образам. Британська операція в Лівії отримала кодове ім'я "Елламі" (Operation Ellamy).