ua en ru

МЗС України викликав повіреного у справах РФ в Україні для вручення ноти протесту щодо Криму

Міністерство закордонних справ України викликав тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Україні Андрія Воробйова для вручення ноти протесту щодо Криму.

Міністерство закордонних справ України викликав тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Україні Андрія Воробйова для вручення ноти протесту щодо Криму. Про це повідомляє прес-служба українського МЗС.

"Сьогодні в МЗС був викликаний тимчасовий повірений у справах Російської Федерації в Україні А.воробйов, якому була вручена нота протесту проти визнання Росією нелегітимною Республіки Крим та підписання договору про прийняття до складу Російської Федерації "Республіки Крим" та міста Севастополь", - йдеться в повідомленні.

МЗС заявив, що такі дії російської сторони не відповідають основним принципам і нормам міжнародного права щодо гарантій територіальної цілісності, недоторканності й непорушності кордонів і невтручання у внутрішні справи держав.

Українська сторона розцінює зазначені дії РФ як акт анексії, тобто насильницьке придбання частини території України.

"Згідно зі статутом ООН, Російська Федерація у відносинах з Україною повинна утримуватися від загрози силою або її застосування як проти територіальної недоторканності або політичної незалежності, так і яким-небудь іншим чином, несумісним з цілями Об'єднаних Націй", - підкреслюється в повідомленні.

Крім того, згідно ст. 2 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ від 1997 р., російська сторона зобов'язалася поважати територіальну цілісність і підтвердила непорушність існуючих кордонів між країнами.

"Українська сторона категорично заперечує поширення суверенітету Російської Федерації на окуповану нею територію України і залишає за собою право на прийняття заходів відповідно до міжнародного права і законодавства України", - йдеться в ноті протесту МЗС.