ua en ru

МЗС України висловило протест через недопуск до утримуваних в РФ кримських татар

МЗС України висловило протест через недопуск до утримуваних в РФ кримських татар Фото: МЗС України

Представників консульства не пустили до незаконно засуджених українців

Міністерство закордонних справ України висловлює Російській Федерації категоричний протест у зв'язку з відмовою представникам Генерального консульства України в Ростові-на-Дону відвідати громадян України Руслана Зейтулаєва, Нурі Примова, Рустема Ваітова і Ферат Сайфуллаєву, які були незаконно затримані в окупованому Криму і переведені на територію РФ. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.


Як зазначається, рішення Північно-Кавказького окружного військового суду суперечить міжнародно-правовим зобов'язанням Росії, узятих нею в рамках Консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією від 15 січня 1993 року, згідно з якою громадяни мають право на безперешкодні зносини з представником своєї держави для отримання необхідної консульсько-правової допомоги, а консульські посадові особи - на перевірку належних умов перебування українців у місцях їх утримання під вартою

"Розцінюємо умисні перешкоди встановити консульський контакт Української держави зі своїми громадянами не тільки як грубе порушення їх законних прав, але і як спробу російської сторони приховати від зовнішнього світу очевидну сфабрикованість відкритої проти них кримінальної справи", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, МЗС України рішуче засуджує постійні провокації бойовиків на тимчасово окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України проти спостерігачів Спеціальної Моніторингової Місії (СММ) ОБСЄ, зокрема обстріл 22 червня патруля спостерігачів ОБСЄ в н. п. Водяне Донецької області.