ua en ru

МЗС України вимагає від РФ негайно звільнити Сущенка

МЗС України вимагає від РФ негайно звільнити Сущенка Фото: Роман Сущенко (УНІАН)

МЗС закликає світову спільноту посилити тиск на Росію

Міністерство закордонних справ України наполягає на скасуванні незаконного вироку щодо українського журналіста Романа Сущенка, засудженого в Росії до 12 років позбавлення волі. Про це йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства України.

Також українське МЗС закликає міжнародних партнерів посилити політичний та економічний тиск на Росію.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Верховного суду Російської Федерації від 12 вересня 2018 року залишити без змін вирок громадянину України, журналісту Роману Сущенку, яким українця засуджено до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму за відверто сфальсифікованими звинуваченнями у шпигунстві", - йдеться в заяві МЗС України

Україна вимагає "негайно скасувати незаконний вирок у справі журналіста Романа Сущенка та забезпечити його звільнення і повернення в Україну".

У відомстві зазначили, що нетривалість засідання Верховного суду РФ і проведення слухання в закритому режимі без допуску українських та іноземних дипломатів і представників ЗМІ у черговий раз "показали замовний характер сфальсифікованої справи", а також бажання приховати від світової спільноти фактичну контрольованість Кремлем російської судової системи

Крім того, у МЗС закликали світове співтовариство, міжнародні правозахисні інституції посилити політичний та економічний тиск на РФ з метою звільнення і повернення в Україну Сущенка та інших громадян України, які стали заручниками політики Кремля в умовах агресії проти України.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Верховний суд Росії визнав законним вердикт Московського міського суду про 12 років ув'язнення для Сущенка. У свою чергу адвокат Сущенка Марк Фейгін заявив, що наразі він готує скаргу в Європейський суд з прав людини.

Зазначимо, посольство України у Франції закликає міжнародну спільноту посилити тиск на Росію, щоб допомогти негайно звільнити всіх українських політв'язнів, а зокрема Сущенка.

Додамо, раніше Фейгін заявляв, що Сущенко можуть обміняти на керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського. Крім того, Сущенко готовий просити президента РФ Володимира Путіна про помилування. У свою чергу в Кремлі розраховують на продовження роботи підгрупи з гуманітарних питань, яка займається, зокрема, питаннями обміну засудженими.