ua en ru

МЗС України вважає шантажем заяви російських колег щодо позаблокового статусу України

Міністерство закордонних справ України вважає шантажем заяви російського зовнішньополітичного відомства щодо права України на зміну її позаблокового статусу.

Міністерство закордонних справ України вважає шантажем заяви російського зовнішньополітичного відомства щодо права України на зміну її позаблокового статусу. Про це сьогодні на брифінгу повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Російська Федерація, даючи зрозуміти у вчорашньому коментарі МЗС, що від зміни позаблокового статусу України залежатимуть перспективи розвитку економічного співробітництва між Україною та Росією, фактично шантажує нашу державу. І цим зухвало порушує, зокрема, пункт 3 Будапештського меморандуму, де міститься зобов'язання "щодо утримання від економічного примусу, спрямованого на те, аби підпорядкувати своїм власним інтересам реалізацію Україною прав, властивих її суверенітету", - сказав Перебийніс.

Також він додав, що спроби Росії виправдати анексію Криму є неповагою до міжнародного законодавства.

"Спроби російської сторони "виправдати" перед міжнародною спільнотою зухвалу анексію Криму, перекладаючи провину за втрату територіальної цілісності на нинішнє керівництво української держави, є нічим іншим, як черговою демонстрацією неповаги та зневажливого ставлення Російської Федерації до міжнародно-правових норм та своїх міжнародних зобов'язань, у тому числі до статуту ООН", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, вчора, 1 квітня 2014 р., МЗС Росії виступило з заявою, в якій застерегло Україну від зміни позаблокового статусу країни, підкресливши, що від цього залежать економічні відносини між країнами.