ua en ru

МЗС України рекомендує медпрацівникам утриматися від працевлаштування в Лівії через збройні зіткнення

Міністерство закордонних справ України рекомендує українським медпрацівникам утриматися від поїздок до Лівії з метою працевлаштування через збройні зіткнення між конфліктуючими сторонами і нездатність лівійської влади гарантувати безпеку.

Міністерство закордонних справ України рекомендує українським медпрацівникам утриматися від поїздок до Лівії з метою працевлаштування через збройні зіткнення між конфліктуючими сторонами і нездатність лівійської влади гарантувати безпеку. Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

"У зв'язку з подальшим погіршенням безпекової ситуації в Лівії, де тривають інтенсивні збройні зіткнення між конфліктуючими сторонами, і нездатністю лівійської влади на даному етапі гарантувати безпеку і правопорядок на території цієї країни, серйозне занепокоєння викликає ситуація щодо продовження виїзду наших громадян з метою працевлаштування в лівійських медичних установах, у т. ч. з використанням нелегальних каналів", - йдеться в повідомленні відомства.

В МЗС відзначають, що на території Лівії ускладнюється криміногенна ситуація, збільшується кількість випадків збройних нападів, пограбувань і викрадень з метою викупу і щодо іноземних громадян, працевлаштованих в Лівії.

Крім того, почастішали інциденти, пов'язані з перешкоджанням з боку озброєних осіб нормального режиму роботи лівійських медустанов, а також фіксуються окремі випадки обстрілу місцевих лікарень з важких видів озброєнь, що створює реальні загрози для життя і здоров'я іноземних громадян з числа персоналу зазначених установ.

Також, громадянам України, які мають намір працевлаштуватися в медичних закладах Лівії, слід враховувати, що в контексті поточної непередбаченої ситуації в цій країні умови робочих контрактів, які декларуються потенційними лівійськими роботодавцями, можуть кардинально відрізнятися від реальних, перш за все, в питаннях оплати праці, забезпечення житлом, робочого навантаження і т.д.

"Враховуючи вищевикладене, МЗС у черговий раз наполегливо застерігає громадян України від поїздок у Лівію до стабілізації ситуації, а тих, хто продовжує перебувати в цій країні, закликає негайно покинути її територію. Громадянам, які досі перебувають у Лівії, рекомендується повідомити Посольству України в Лівії свої контактні дані для забезпечення надання їм необхідної допомоги у разі настання надзвичайних обставин", - вимагає відомство.