ua en ru

МЗС України закликає світову громадськість звернути увагу на прояви ксенофобії в Росії

Міністерство закордонних справ України закликає світову громадськість звернути увагу на прояви ксенофобії в Росії.

Міністерство закордонних справ України закликає світову громадськість звернути увагу на прояви ксенофобії в Росії. Про це йдеться у заяві МЗС, розповсюдженій сьогодні його прес-службою.

"В Україні викликає стурбованість зростання рівня проявів ксенофобії, антисемітизму та расизму в Російській Федерації. Вважали б за доцільне привернути увагу ще до ряду конкретних фактів, які були зафіксовані в минулому та нинішньому році на території Російської Федерації", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, наголошують в МЗС, 18 січня 2014 р. у Хабаровському краї на площі 30-річчя Перемоги на пам'ятник воїнам, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни, була нанесена свастика. Наприкінці січня 2014 р. у м. Курськ невідомі вандали нанесли неонацистські символи на паркан в районі стадіону "Локомотив".

8 березня 2014 р. в Іжевську невідомі вандали намалювали свастику і залишили образливі написи на адресу російської влади на монументі бойової і трудової слави Удмуртії.

"У лютому ц.р. від ксенофобських і неонацистських нападів в РФ загинуло 3 особи, від рук вандалів постраждало щонайменше 4 об'єкти. Усього з початку року від подібних злочинів постраждало 14 осіб у 6 регіонах країни, 6 з яких загинуло. У березні 2013 року у м. Ростов-на-Дону під час конфлікту з вихідцями з Кавказу загинув вболівальник місцевої футбольної команди. Відповіддю на загибель людини стала мережева націоналістична акція "День руського гнева", яка відбулася у 10 містах РФ", відзначають у відомстві.

"Найгучнішою подією ультраправих сил стали сутички в районі Бірюльово (м. Москва) під ксенофобськими лозунгами, які швидко переросли у масштабні заворушення із антимігрантськими лозунгами. Після неї, за допомогою московських націоналістів було організовано нову хвилю протестів під назвою "Наш ответ Курбан-Байраму", коли учасники вишукалися величезною колоною та направилися у напрямку Бірюльово. Вважаємо, що ці та інші факти ксенофобських проявів в Росії мають стати предметом серйозної уваги з боку світової громадськості", - йдеться у повідомленні.