ua en ru

МЗС України передав МЗС РФ дві ноти за фактом порушення кордону

Міністерство закордонних справ України передало дві ноти протесту зовнішньополітичного відомства Російської Федерації за фактом порушення кордонів.

Міністерство закордонних справ України передало дві ноти протесту зовнішньополітичного відомства Російської Федерації за фактом порушення кордонів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мзс РФ.

Так, МЗС України викликав тимчасового повіреного у справах Росії в Україні Андрія Воробйова і вручив йому дипломатичні ноти. Зокрема, зовнішньополітичне відомство України звернулося з вимогою до російської сторони надати роз'яснення щодо чергових фактів грубого порушення режиму українсько-російського державного кордону.

"У цьому зв'язку вказано на затримання 30 травня українськими прикордонниками в напрямку Нова Надія (Росія) - Дібрівка (Україна) озброєних осіб при спробі незаконного перетину кордону з території РФ зі значною кількістю зброї... 28 травня було порушено повітряний простір України з боку Росії у зоні АТО... 5 червня групою озброєних осіб на бронетранспортері і вантажних автомобілях з важким озброєнням здійснено з російської сторони напад на пункт пропуску "Маринівка" на території нашої держави", - йдеться в повідомленні.

Крім цього, російській стороні був заявлений рішучий протест у зв'язку з бездіяльністю прикордонної служби та інших компетентних органів Росії, які не перешкоджають незаконному переміщенню озброєних організованих формувань та осіб на територію України.
"Результатом стало рішення про припинення руху через українсько-російський державний кордон у восьми пунктах пропуску в Донецькій і Луганській областях", - додали в прес-службі.

При цьому МЗС України привернуло увагу до участь російських парамілітарних утворень, зокрема, так званих "козаків", в захопленні і утриманні в Донецькій і Луганській областях вісьмох членів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.