ua en ru

МЗС України очікує, що торговельні преференції з боку ЄС почнуть діяти в травні 2014 р

Міністерство закордонних справ України очікує, що одностороннє скасування мит на експорт українських товарів в країни Європейського Союзу почне діяти в травні 2014 р.

Міністерство закордонних справ України очікує, що одностороннє скасування мит на експорт українських товарів в країни Європейського Союзу почне діяти в травні 2014 р. Про це йде мова в коментарі українського зовнішньополітичного відомства щодо торговельних преференцій ЄС щодо України.

"Сподіваємося, що запровадження автономних преференцій вже в травні поточного року дозволить українським виробникам відчути переваги поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС і підготує належне підґрунтя для її подальшого повноцінного започаткування", - йдеться в коментарі МЗС.

Як зазначають у міністерстві, відповідно до процедури, пакет автономних торговельних преференцій ЄС для України набуде чинності після його схвалення Радою міністрів ЄС, відповідне рішення якої очікується вже найближчим часом. Позитивний економічний ефект для українських експортерів у зв'язку зі скасуванням або зниженням митних тарифів ЄС в рамках цього рішення оцінюється на рівні 487 млн євро на рік.

"У цьому контексті в Україні вітають підтримку Європейським парламентом вищезгаданих пропозицій Європейської комісії. Ухвалюючи рішення про автономні торговельні преференції, Європейський Союз на практиці демонструє солідарність з Україною і робить реальний крок, покликаний стимулювати зростання української економіки та двосторонньої торгівлі з ЄС. В Україні високо цінують безпрецедентну оперативність підготовки та опрацювання цього рішення в Європейській комісії та Європейському парламенті", - йдеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо, сьогодні, 3 квітня 2014 р., на своєму пленарному засіданні Європарламент підтримав пропозицію Єврокомісії щодо запровадження пакету автономних торговельних преференцій ЄС щодо України, в рамках яких Європейський Союз в односторонньому порядку поширить на український експорт до ЄС митні пільги, передбачені положеннями угоди про асоціацію між Україною та ЄС в частині зони вільної торгівлі Україна-ЄС.