ua en ru

МЗС України засуджує новий призов в армію РФ жителів окупованого Криму

МЗС України засуджує новий призов в армію РФ жителів окупованого Криму Фото: МЗС України (РБК-Україна)

Росія в черговий раз порушує свої міжнародні зобов'язання

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з наміром Росії провести призов на військову службу на тимчасово окупованій території АР Крим та у м. Севастополь. Про це йдеться в повідомленні МЗС.

"В черговий раз підкреслюємо, що Генеральна Асамблея ООН в резолюції А/RES/71/205 від 19 грудня 2016 "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" підтвердила факт незаконної окупації АР Крим і м. Севастополь з боку Російської Федерації і закликала РФ виконати свої зобов'язання за міжнародним гуманітарним правом, міжнародними механізмами захисту прав людини, то договірно-правовими інструментами, стороною яких вона є", - йдеться в повідомленні.

Також в МЗС звернули увагу, що, відповідно до міжнародного гуманітарного права, державі-окупантові забороняється примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах, так само, як і забороняється чинити тиск і вести пропаганду в користь добровільного вступу в армію.

"Змушені констатувати чергове грубе порушення Російською Федерацією своїх міжнародних зобов'язань", - відзначили в МЗС.

Також міністерство зажадало від Росії скасувати призов на військову службу на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та р.. Севастополь, а також забезпечити неухильне дотримання нею своїх міжнародних зобов'язань як держави-окупанта.

Крім цього, у МЗС закликають РФ в повній мірі виконати резолюції ГА ООН A/RES/68/262 від 27 березня 2014 "Територіальна цілісність України" і A/RES/71/205 від 19 грудня 2016 "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)".

Нагадаємо, "влада" Криму оголосила новий призов в армію РФ.