ua en ru

МЗС України не знає місця знаходження другого гуманітарного конвою РФ

Міністерство закордонних справ України не знає, де знаходиться другий гуманітарний конвой Російської Федерації, який збиралися доправити на Донбасс.

Міністерство закордонних справ України не знає, де знаходиться другий гуманітарний конвой Російської Федерації, який збиралися доправити на Донбасс. Про це повідомив на брифінгу директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Нам достеменно не відомо, де знаходиться цей гуманітарний конвой, але консультації з цього приводу з російською стороною продовжуються. Так само як з Міжнародним комітетом Червоного хреста. Я хотів би наголосити, що уряд України розглядає це питання в комплексі направлення гуманітарної допомоги і від інших держав", - зазначив Перебийніс.

Він додав, що понад десяток країн готові надати гуманітарну допомогу Україні.

"На сьогодні готовність надати таку допомогу висловили ціла низка держав: Франція, Італія, Швеція, Польща, Угорщина, Японія, Естонія, Швейцарія, Фінляндія, США, Німеччина та низка інших держав. Також уряд України планує направити гуманітарну допомогу до цих областей. На жаль, не зважаючи на досягнуті попередні домовленості, в тому числі в рамках консультації тристоронньої контактної групи, досі незаконні збройні формування не дозволяють направити гуманітарну допомогу, яку підготував уряд України для цих районів", - заявив Перебийніс.

Директор департаменту інформаційної політики МЗС наголосив на тому, що гуманітарна допомога може бути доставлена тільки якщо відповідальність за неї візьме Червоний хрест.

"Що ж стосується російської допомоги, то як ми вже повідомляли, планується, що вона може бути поставлена залізничним транспортом, однак при цьому Росія має чітко дотримуватися всіх тих норм міжнародного права і законодавства України, згідно з яким така допомога може бути доставлена тільки після здійснення контролю відповідних контролюючих органів України, а також ця допомога має бути під контролем Міжнародного комітету Червоного хреста, який має взяти на себе відповідальність за її доставку, зберігання і подальший розподіл", - підкреслив Перебийніс.