ua en ru

МЗС України має намір кваліфікувати затриманих РФ українських громадян як політв'язнів

Міністерство закордонних справ України має намір кваліфікувати затриманих Росією українських громадян як політичних в'язнів.

Міністерство закордонних справ України має намір кваліфікувати затриманих Росією українських громадян як політичних в'язнів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

"У світлі зусиль російської влади сфальшувати справи проти наших співвітчизників, МЗС України вважає їх викрадення і незаконне утримування в РФ політично мотивованим і має всі юридично-правові підстави кваліфікувати Надію Савченко, Олега Сенцова і інших громадян України як політичних ув'язнених", - йдеться в повідомленні.

"Вже більше місяця в слідчому ізоляторі р. Воронеж без правових підстав утримується викрадена в Луганській області та незаконно межа виділення після переміщення російськими спецслужбами на територію Росії військовослужбовець Збройних Сил України Надія Савченко. Відомий український кінорежисер Олег Сенцов, а також громадяни України Геннадій Афанасьєв, Олексій Чирній, Олександр Кольченко були викрадені в травні ц.р. в Автономній Республіці Крим і досі утримуються на території РФ під надуманими приводами", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, РФ, ігноруючи норми міжнародного права, забороняє консулу України відвідувати незаконно утримуваних громадян України.

"Більше того, під час сьогоднішнього судового засідання по сфабрикованій справі проти українських військовослужбовців суд оголосив засідання закритим і видалив з залу консула України, чим грубо позбавив наших громадян консульсько-правового захисту", - повідомляє МЗС.

"Україна звертається до міжнародного співтовариства із закликом до здійснення подальшого тиску на Російську Федерацію з метою негайного звільнення Надії Савченко, Олега Сенцова і інших громадян України, які були викрадені, незаконно переміщені і до цих пір утримуються в заручниках на території РФ", - підкреслили в МЗС України.

Нагадаємо, сьогодні суд у Ростові-на-Дону заарештував п'ятьох українських військових, які перетнули кордон Росії 3 серпня 2014 року.