ua en ru

МЗС України не виключає обмін Сенцова на керівника "РИА Новости Украина" Вишинського

МЗС України не виключає обмін Сенцова на керівника "РИА Новости Украина" Вишинського Фото: Олег Сенцов (УНІАН)

Україна кожного дня надсилає до Росії звернення чи ноти протесту з вимогою звільнити Сенцова

Міністерство закордонних справ України (МЗС) розглядає всі можливі варіанти для визволення із російської в’язниці українського режисера та громадського активіста Олега Сенцова. Про це під час брифінгу щодо оголошення голодування Сенцовим сказала речниця МЗС Мар'яна Беца.

Зокрема, на запитання журналіста про те, чи є можливим сценарій обміну Сенцова на арештованого за підозрою у держраді керівника інформаційного ресурсу "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, Беца відповіла: "все можливо".

"Все можливо. Я не можу розкривати всіх деталей, бо якби ми оголошували все наперед, то, повірте, і Ахтем Чийгоз, і Ільмі Умеров, мабуть, ще не були би звільнені. Можу сказати одне, що переговорний процес не зупиняється", - сказала Беца.

За її словами, Російська Федерація блокує усі звернення України про доступ до Сенцова. Лише за останній рік було більше 20 таких звернень.

"Ми щодня тиснемо на РФ шляхом направлення цих нот, звернень. Також ми порушуємо це питання на всіх міжнародних майданчиках - ООН, ОБСЄ", - зазначила Беца.

Додамо, що Олег Сенцов, засуджений у Росії до 20 років позбавлення волі, голодує уже сім днів. Припинити голодування він погодиться за умови, якщо Росія відпустить українських 64 політв'язнів.

Нагадаємо, адвокат Сенцова зазначив, що політв'язень Олег Сенцов має намір голодувати навіть до фатального кінця.

Зазначимо, 17 травня 2018 суд у Херсоні заарештував головного редактора інформаційного ресурсу "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського до 13 липня 2018 року.