ua en ru

МЗС України буде наполягати на ратифікації УА з ЄС у Раді до кінця поточної сесії

Міністерство закордонних справ України буде наполягати на ратифікації Верховною Радою України економічної частини асоціації з Євросоюзом до кінця поточної сесії.

Міністерство закордонних справ України буде наполягати на ратифікації Верховною Радою України економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом до кінця поточної сесії. Про це на брифінгу заявила перший заступник міністра закордонних справ України Наталія Галибаренко передає кореспондент РБК-Україна.

Ратифікація УА національними парламентами Євросоюзу займе 2-3 роки.

"Ми хочемо, щоб вже в липні до закриття сесії парламенту ратифікація відбулася як можна швидше. Чи відбудеться це в реальності, ми не можемо сказати. Але ми доносимо нашу позицію в комітетах ВР. Преференционный режим, який діє зараз для України, перестане працювати вже 1 листопада. Тому, якщо угода не буде ратифікована, а преференционный режим перестане працювати, може виникнути певна прірву, що не сприятиме роботі наших експортерів", - заявила Галибаренко.

Вона також зазначила, що угода потребуватиме ратифікації національними парламентами ЄС, що займе 2-3 роки.

"Європейська сторона не приховує, що угода потребуватиме ратифікації на рівні парламентів ЄС. Це займе певний час. За оцінками, це займе 2-3 роки. Тому була досягнута домовленість, що до цього часу буде застосований так званий режим тимчасового", - зазначила Галибаренко.

Нагадаємо, згідно з розкладом роботи українського парламенту, до закінчення поточної сесії ВР залишилося трохи більше двох тижнів: з 1 по 4 липня Рада буде працювати в режимі пленарних засідань, після чого ще тиждень - з 14 по 18 липня депутати будуть працювати з виборцями в округах.