ua en ru

МЗС: Україна підтримує завершення військової операції в Афганістані у 2014 р

Україна послідовно підтримує впровадження Лісабонської стратегії НАТО, яка передбачає спільне завершення військової операції в Афганістані у 2014 році, та надалі сприятиме зміцненню безпеки в цій країні, в тому числі шляхом надання практичної допомоги у розбудові Афганських національних сил безпеки та підтриманні їх дієздатності після завершення місії МССБ в Афганістані. Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко під час засідання Північноатлантичної ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ у форматі країн-контрибуторів операції Міжнародних сил сприяння безпеці (МССБ) в Ісламській Республіці Афганістан, яке відбулося в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, передає прес-служба МЗС.

Зокрема, у ході засідання представники 50 країн-контрибуторів МССБ схвалили стратегічний план НАТО щодо Афганістану, обговорили питання поступової передачі до кінця 2014 року відповідальності за безпеку Афганським національним силам безпеки (АНСБ) та наголосили на важливості продовження співробітництва НАТО з Афганістаном у рамках політики довготривалого партнерства після 2014 р.

Перебуваючи в Брюсселі, Грищенко провів окремі двосторонні зустрічі з керівниками зовнішньополітичних відомств Німеччини, Хорватії, Албанії, Румунії, Боснії і Герцеговини та інших країн, під час яких обговорювалися актуальні питання двостороннього порядку денного.

Нагадаємо, війна в Афганістані між силами НАТО і рухом "Талібан" триває з 2001 р. Провідну роль у бойових діях грають американські підрозділи. Збройні сили США втратили у війні убитими не менше 1,6 тис., пораненими - 11,7 тис. осіб.

В даний час чисельність міжнародного контингенту в Афганістані становить близько 150 тис. осіб. Раніше США, Франція, Великобританія і Німеччина заявили про виведення частини своїх військ з Афганістану. Представники західної коаліції пояснюють виведення військ тим, що після 10 років бойової операції проти талібів, відповідальність за ситуацію в країні повинні взяти на себе самі афганці.