ua en ru

МЗС вимагає від РФ безперешкодного доступу на окуповані території для СММ ОБСЄ

МЗС вимагає від РФ безперешкодного доступу на окуповані території для СММ ОБСЄ Фото: МЗС України (РБК-Україна)

МЗС України засуджує систематичні обмеження і провокації з боку РФ

Міністерство закордонних справ (МЗС) України засуджує систематичні обмеження і провокації з боку Росії та окупаційних військ стосовно спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ). Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву на сайті МЗС.

У МЗС заявили, що таким чином РФ намагається уникнути відповідальності за розпалювання конфлікту і блокування виконання мінських домовленостей.

Зокрема, згідно з оприлюдненою 10 жовтня доповіддю СММ, саме на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей України була зафіксована переважна більшість фактів обмеження свободи пересування та інші перешкоди в процесі виконання представниками СММ їх мандата. Крім того, в МЗС заявили, що особливе занепокоєння викликають наведені факти ворожого ставлення окупаційних військ до спостерігачам СММ, що супроводжується погрозами і застосуванням зброї.

Також РФ продовжує блокувати діяльність СММ в прикордонних районах окупованого Донбасу для приховування безперебійної поставки зброї, боєприпасів і найманців на територію України. У звіті говориться, що останнім часом суттєво збільшилась кількість випадків обмеження свободи пересування поблизу кордону в непідконтрольних уряду районах, переважно у Луганській області.

У зв'язку з цим МЗС засуджує такі дії РФ, зокрема, це є грубим порушенням мінських домовленостей про забезпечення постійного моніторингу на російсько-українському державному кордоні та верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і РФ.

"Висловлюючи повну підтримку діяльності СММ, вчергове вимагаємо від РФ припинити залякування спостерігачів СММ, відмовитися від практики «закритих зон» для спостереження ОБСЄ та гарантувати безпечний та безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї тимчасово окупованої території України, включаючи Автономну Республіку Крим та м.Севастополь", - йдеться в замулення зовнішньополітичного відомства

Нагадаємо, 5 жовтня повідомлялося, що в контрольованих Росією районах Донбасу бойовики продовжують переслідувати, загрожувати і перешкоджати роботі спостерігачів Місії ОБСЄ.