ua en ru

МЗС РФ вважає упередженою резолюціію Ради ООН з прав людини щодо Сирії

МЗС РФ відзначає упередженість резолюцію Ради ООН з прав людини "Важка ситуація з правами людини в Сирійській Арабській Республіці та необхідність надати негайний доступ Комісії з розслідування". У повідомленні міністерства йдеться, що ініціаторами проекту стали США, Великобританія, Катар, Кувейт, ОАЕ і Туреччина.

У МЗС РФ вважають симптоматичним, що ряд арабських держав, раніше підтримували ідею резолюції, відмовився від співавторства цього політизованого документа.

"Резолюція носить упереджений, контрпродуктивний характер. Вона спрямована проти уряду Сирії і ігнорує злочини, що здійснюються радикальною опозицією. У тексті засуджується залученість в конфлікт" Хізбалли ". При цьому авторів не турбує, що в країні воюють тисячі навчених, озброєних і щедро оплачених із- за кордону найманців-терористів. Замовчуються звірства джихадистів, в тому числі щодо релігійних меншин, жінок і дітей. Відсутня засудження викрадення радикалами в Алеппо християнських священиків ", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що в резолюції міститься спроба легітимізації сирійської опозиційної Національної коаліції. При цьому ігноруються багато помірні опозиційні групи, які зобов'язалися дотримуватися прав людини і висловили готовність взяти участь у міжсирійську діалог в рамках Міжнародної конференції з Сирії.

"Співавторами не вдалося протягти резолюцію на основі консенсусу. Делегація Венесуели поставила проект на голосування і проголосувала проти. Ще 9 держав відмовилися підтримати резолюцію. Значно скоротилася кількість країн, в тому числі арабських, які стали співавторами проекту. Такий результат - пряме свідчення того, що всі більше число держав не має наміру підписуватися під конфронтаційними витівками в РПЛ, працюючими проти зусиль з політико-дипломатичного врегулювання в Сирії і не сприяють поліпшенню ситуації в галузі прав людини в цій країні", - вказує МЗС РФ.

Читайте також: Генсек ООН виступив проти озброєння будь-який з сторін сирійського конфлікту