ua en ru

МЗС РФ розкритикував проведення в Києві семінару про хорватський досвід реінтеграції територій

МЗС РФ розкритикував проведення в Києві семінару про хорватський досвід реінтеграції територій Фото: МЗС РФ (wikipedia.org)

На думку дипломатичного відомства РФ, під час семінару прозвучали "небезпечні тези"

Міністерство закордонних справ (МЗС) Росії розкритикувало проведення в Києві семінару "Хорватський досвід мирної реінтеграції непідконтрольних територій" за участю хорватських політиків.

"Судячи з наявної в ЗМІ інформації, на зустрічах обговорювалася тематика "повернення непідконтрольних територій" на основі хорватського досвіду 1990-х років. "Досвіду" більш ніж неоднозначного, а кажучи прямо - негативного. Згадаймо про 250 тисяч сербських біженців, до яких в Хорватії привели здійснені Загребом в 1995 році військові операції", - заявили в МЗС РФ.

На думку дипломатичного відомства, під час семінару прозвучали "небезпечні тези".

"Змушені з жалем констатувати, що за ширмою запевнень про "добрі наміри" і "необхідність відновлення взаємної довіри" в конфліктних зонах знову звучали небезпечні тези про "вимушеність" і "допустимість" таких "методів мирної реінтеграції". Чималу тривогу викликає те, що в Києві охоче підхоплюють подібні сигнали, демонстративно ігноруючи власні чітко прописані зобов'язання в рамках мінського "Комплексу заходів". Згадки про які б то не було "силові сценарії" стосовно Донбасу виглядають особливо неповноцінно та аморально зараз, у перші дні підтвердженого в "нормандському форматі" "шкільного" перемир'я ", - додали в МЗС РФ.

Нагадаємо, 28 серпня під час семінару екс-міністр юстиції Хорватії, політичний координатор мирної реітеграціі територій країни в 90-х роках Весна Шкаре-Ожболт провела паралелі між конфліктом на Балканах в кінці минулого століття і нинішньою ситуацією в Україні.

"Перші провокації розпочалися одразу після проголошення незалежності. Вони мали три складові: починалися бунти в невеликих населених пунктах, їх учасники кликали на допомогу югославську армію, а серед сербського населення розповсюджувалася дезінформація про встановлення влади кровожерливих хорватів", - згадала Шкаре-Ожболт.

За її словами, з початком конфлікту Хорватія не могла захиститися, оскільки не мала збройних сил та дипломатичної служби. Результатом цього стала окупація значної частини території.