ua en ru

МЗС РФ оприлюднив список з 18 громадян США, яким заборонений в'їзд до Росії

Міністерство закордонних справ (МЗС) РФ в суботу опублікувало на своєму сайті список з 18 громадян США, яким заборонений в'їзд на територію Росії. Цей перелік є відповіддю Росії на оприлюднений в США так званий "список Магнітського", передає РБК.

"Особливо відзначимо, що на відміну від американського, сформованого довільно, в наш список включені, в першу чергу, ті, хто причетний до легалізації тортур і безстрокового утримання ув'язнених в спецв'язниці Гуантанамо, до арештів і викрадень російських громадян в третіх країнах, зазіханням на їх життя і здоров'я", - заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич.

Стоп-лист "розділений на дві групи. До першої групи увійшли особи, причетні до легалізації та застосуванню тортур, безстрокового утримання ув'язнених ("список Гуантанамо"). У ньому значаться Девід Еддінгтон - керівник апарату віце-президента США (2005-2008 рр. ), Джон Ю - юридичний радник міністерства юстиції США (2001-2003 рр.), Джеффрі Міллер - командувач базою ВМС США в Гуантанамо (2002-2003 рр.) і Джеффрі Харбесон - командувач базою ВМС США в Гуантанамо (2010-2012рр.) .

У другу частину списку увійшли особи, причетні до порушень прав і свобод російських громадян за кордоном. Це суддя окружного суду південного округу штату Нью-Йорк Джед Ракофф, федеральний прокурор по південному округу штату Нью-Йорк Прітіндер Бхарара, колишній федеральний прокурор по південному округу штату Нью-Йорк Майкл Гарсіа, заступник федерального прокурора по південному округу штату Нью-Йорк Брендан Макгвайр, заступник федерального прокурора по південному округу штату Нью-Йорк Анджан Сахні та заступник федерального прокурора по південному округу штату Нью-Йорк Крістіан Еверделл. У другій групі американців, яким заборонений в'їзд в РФ, також значаться заступник федерального прокурора по південному округу штату Нью-Йорк Дженна Дебс, заступник федерального прокурора по південному округу штату Нью-Йорк Крістофер Лавін, заступник федерального прокурора по південному округу штату Нью-Йорк Майкл Розензафт, старший спеціальний агент Агентства по боротьбі з наркотиками Луїс Мільоне, старший спеціальний агент Агентства по боротьбі з наркотиками Сем Гайє, спеціальний агент Агентства по боротьбі з наркотиками Роберт Захарьяшевич, спеціальний агент Агентства по боротьбі з наркотиками Дерек Одні та агент ФБР Грегорі Коулман.

Читайте також: США може доповнити "список Магнітського"