ua en ru

МЗС попереджає, що українцям у Сирії може загрожувати викрадення та утримання у якості заручників

МЗС попереджає, що українцям у Сирії може загрожувати викрадення та утримання у якості заручників Фото: Мар'яна Беца

МЗС закликає українців, які проживають у Сирії покинути країну у зв'язку із загрозою небезпеки

Міністерство закордонних справ (МЗС) України закликає українців, які проживають у Сирії покинути країну у зв'язку із безпековою ситуацією. Про це заявила речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца, повідомляє прес-служба відомства.

"Звертаюся до тих співвітчизників, які попри численні багаторічні заклики МЗС України залишити Сирію, продовжують перебувати в цій державі. Просимо ще раз зважити наявні ризики. У цьому контексті хочу нагадати, що, на превеликий жаль, в історії сучасної України вже неодноразово траплялися випадки із викраденнями та утриманням українців у якості заручників в державах з критичною безпековою ситуацією. Ваша безпека і безпека ваших родин залежить від ухвалення правильного рішення", - заявила вона.

Також Беца закликала громадян України утриматися від поїздок до Сирії до стабілізації безпекової ситуації, а тим, хто продовжує перебувати в цій країні, - негайно залишити її територію. Недотримання цих рекомендацій та продовження перебування там на свій власний ризик загрожує особистій безпеці громадян, що пов'язано із нездатністю сирійських органів влади контролювати безпекову ситуацію на всій території країни.

Окрім цього, спікер МЗС повідомила, що за час триваючого в Сирії конфлікту вдалося вивезти понад 850 українців.

Також вона повідомила, що евакуація дипперсоналу Посольства України в Сирії до сусіднього Лівану є тимчасовою.

"Ми не закриваємо Посольство в Дамаску, а лише переводимо його у так званий вахтовий метод роботи - з території сусіднього Лівану... Привертаємо увагу, що попри ухвалене рішення про тимчасову евакуацію персоналу Посольства, консульська допомога буде надаватися українським громадянам на регулярній основі, а український консул здійснюватиме регулярні відрядження до Дамаска, у залежності від кожної конкретної ситуації", - сказала вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що громадяни України відмовилися евакуюватися з Алеппо (Сирія). Відзначимо, в місті Алеппо проживають 11 громадян України.