ua en ru

МЗС: Відкриття "Північного потоку" не стане альтернативою поставкам російського газу через українську ГТС

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко вважає, що відкриття "Північного потоку" для транзиту російського газу до Європи не стане альтернативою поставкам російського газу через українську ГТС. Про це він заявив на сьогоднішньому брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми не бачимо в "Північному потоці" критично важливу альтернативу тим можливостям, які надає наша газотранспортна система. Значить, без України для забезпечення потреб Європи ні Росія, ні сама Європа не обійдуться. Питання полягає в іншому - як зробити так, щоб і ми перш за все, і Європа, і Росія, говоримо ми як про держави, нафтогазові компанії яких беруть участь в цьому процесі, відчували себе впевнено, комфортно з розумінням балансу інтересів в організації саме такої системи поставок газу, яка б задовольнила всіх учасників. Над цим ми працюємо сьогодні", - сказав міністр.
Він нагадав також, що Україна завжди відстоювала ту позицію, що вона є надійним транзитером газу з Росії до Європи. За словами Грищенка, ця позиція є логічною, раціональної та економічно обгрунтованою.
"Газопровід десь на глибині Балтійського моря, де є багато заповідників, багато залишків хв, інших вибухових пристроїв з часів Другої світової вйни, не кажучи вже про затоплену хімічну зброю, на наше переконання був не найкращим способом вирішення проблеми безпечного гарантування поставок газу в Європу. Але рішення було прийняте, воно так чи інакше реалізоване", - додав Грищенко.