ua en ru

МЗС назвав безпідставними заперечення Росії в Гаазькому суді

МЗС назвав безпідставними заперечення Росії в Гаазькому суді Ілюстративне фото (РБК-Україна)

РФ намагається представити морський спір як спробу України підтвердити суверенітет над Кримом

Юрисдикційні заперечення Російської Федерації в Гаазькому суді, куди звернулася України для захисту прав морської держави, не обґрунтовані. Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ України.

Зокрема, МЗС відреагував на рішення суду спочатку розглянути російські заперечення щодо юрисдикції. У відомстві заявили, що юрисдикційні заперечення РФ не є обґрунтованими та не будуть прийняті трибуналом.

Основне заперечення Росії полягає в тому, що претензії України нібито не стосуються Конвенції ООН по морському праву, а є спробою отримати рішення, яке підтвердить суверенітет України над Кримом. У МЗС додали, що суверенітет над півостровом не вимагає підтвердження, так як визнається міжнародним співтовариством в цілому, що тричі було підтверджено Генеральною асамблеєю ООН (2014, 2016 і 2017 роках).

Крім того, Росія вважає, що Азовське море і Керченська протока не підпадають під дію Конвенції ООН по морському праву, тому що сторони начебто домовилися підтримувати ці території як "загальні внутрішні води". Українська сторона зазначає, що РФ в односторонньому порядку захопила газові родовища в Азовському морі, побудувала міст і обмежила рух суден.

Нагадаємо, сьогодні Гаазький суд ухвалив, що спочатку буде виносити рішення щодо заперечень про юрисдикції, висловлених Росією.

19 лютого 2018 Україна подала в міжнародний суд меморандум, який доводить, що Росія порушила її суверенні права в Чорному і Азовському морях, а також у Керченській протоці.