ua en ru

МЗС Литви: російська техніка і військовослужбовці на Донбасі можуть активізуватися в будь-який момент

МЗС Литви: російська техніка і військовослужбовці на Донбасі можуть активізуватися в будь-який момент Фото: Лінас Лінкявічюс розповів, як він бачить вирішення російсько-українського конфлікту

За словами міністра, рішення російсько-українського конфлікту залежить тільки від Росії

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вважає, що російська техніка і військовослужбовці на території Донбасу можуть бути активізовані в будь-який момент. Про це він повідомив в ефірі програми "Чорне дзеркало" на телеканалі "Інтер", передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми бачили відносне поліпшення було, навіть можна сказати, якесь перемир'я, але зараз в останню добу та останнім часом, ми щодня отримуємо інформацію про поранених, обстрілів, близько півсотні стає нормою. Це назвати перемир'ям дуже складно... Якщо ми говоримо про відвід важкого озброєння від лінії зіткнення, оскільки цього не відбувається, ми бачимо тільки передислокацію. Мало хто про це говорить, взагалі-то, про це говорилося раніше часто, про російську техніку та озброєння, що знаходяться на території самої України, військовослужбовців, у тому числі про тих, які можуть бути активізовані в будь-який момент", - сказав міністр.

Також він повідомив, що рішення російсько-українського конфлікту залежить тільки від Росії.

"І все таки ключ від вирішення питання, по-перше, все-таки знаходиться в Москві. Ми не повинні забувати, хто в цьому конфлікті є агресором, а хто є жертвою", - підкреслив Лінкявічюс.

За словами міністра, не можна проводити вибори на окремих територіях Донецької і Луганської областей, поки там не відновлений контроль української влади.

"Як можна проводити на території вибори за українськими законами, якщо навіть немає ознак присутності України в ніякій формі. Я не кажу вже про спостерігачів, яких там менше, ніж російських танків", - додав він.

Нагадаємо, бойовики сьогодні, 26 лютого, вперше за кілька днів обстріляли сили антитерористичної операції (АТО) на луганському напрямку.