ua en ru

МЗС Ізраїлю висловив стурбованість можливою операцією між РФ та Сирією з продажу озброєнь на 600 млн дол

Ізраїль стурбований можливою операцією між Російською Федерацією і Сирією з продажу озброєнь на суму 600 млн дол. З такою заявою виступив сьогодні міністр закордонних справ єврейської держави Авігдор Ліберман. На думку глави зовнішньополітичного відомства Ізраїлю, операція з поставки берегових ракетних комплексів "Бастіон" і комплектів ракет "Яхонт" веде до погіршення нинішньої ситуації в регіоні і не сприяє стабільності і миру на Близькому Сході, передає РБК з посиланням на державну телерадіокомпанію Ірану (Irib) .

Побоювання Єрусалиму пов'язані перш за все з тим, що російські ракети можуть потрапити до бойовиків екстремістського угрупування "Хезболлах", які зможуть використовувати дану зброю проти ізраїльських кораблів. За словами міністра оборони Ізраїлю Ехуда Барака, сучасні системи озброєння здатні порушити крихку рівновагу в регіоні.

Напередодні з аналогічним попередженням виступив і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Зокрема, прем'єр зазначив, що продаж Сирії протикорабельних ракет "Яхонт" є проблемою для Ізраїлю. Б.Нетаньяху також заявив, що Єрусалим не вдалося перешкодити продажу цього типу озброєнь Дамаску. При цьому глава кабінету міністрів Ізраїлю зазначив, що тепер єврейська держава може піти на відповідні заходи.

У Москві на дані висловлювання ізраїльських політиків відповіли, що постачання озброєнь все ж таки відбудуться, незважаючи на можливі побоювання. За словами міністра оборони Росії Анатолія Сердюкова, раніше Дамаску вже поставлялася аналогічна система, а "Яхонт" - просто більш сучасна. "І якщо та система не потрапила до рук терористів, то чому ця повинна потрапити?" - задав питання А.Сердюков.

17 вересня 2010 р. А.Сердюков заявив, що контракт на постачання Сирії сучасних протикорабельних ракетних комплексів "Яхонт" буде виконано.

Протикорабельна крилата ракета Р-800 "Яхонт" призначена для боротьби з надводними військово-морськими угрупуваннями і одиночними кораблями в умовах сильного вогневого і радіоелектронної протидії.