ua en ru

МЗС Ірану заявляє, що невдача на переговорах в Женеві відбулася з вини західних держав

Глава МЗС Ірану Мохаммед Заріф заявив, що невдача переговорів у Женеві відбулася з вини не Ірану, а країн Заходу, передає ВВС.

За його словами, неузгоджені дії всередині міжнародної "шістки" переговорників призвели до гальмування процесу переговорів щодо іранської ядерної програми.

"Хіба Іран, а не Франція, наполовину урізав американський проект домовленості?" - зазначив глава іранського зовнішньополітичного відомства.

Тим не менш Заріф налаштований як і раніше оптимістично по відношенню до переговорів.

"Ми дотримуємося курсу на конструктивний діалог. Взаємодія всіх учасників переговорів на рівноправній основі - ключ до досягнення загальних цілей", - упевнений він.

Напередодні стало відомо, що в Женеві досягти повноцінних домовленостей не вдалося через позицію Франції. За неофіційними даними, Париж не влаштував той факт, що запропонована угода не знімало занепокоєння з двох питань: по-перше, угода не обмежувала будівництво ядерного реактора в Араці, а по-друге, не зобов'язувало Іран скоротити запаси виробленого урану зі ступенем збагачення 20%.

Відразу після цього держсекретар США Джон Керрі, навпаки, заявив, що "світові держави прийшли до єдиної позиції з приводу переговорів, однак сам Іран не поспішає приймати пропозиції міжнародної "шістки" перемовників".