ua en ru

МЗС Ірану закликав Сирію і Туреччину до стриманості в ситуації зі збитим винищувачем

Іран закликав Сирію і Туреччину до стриманості в ситуації зі збитим винищувачем. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ (МЗС) Ірану. У ньому також повідомляється, що глава МЗС Ірану Алі Акбар Салехі провів телефонну розмову зі своїм турецьким колегою Ахметом Давюутоглу. У ньому Салехі сказав, що сподівається на мирне вирішення кризової ситуації, яка дозволить зберегти стабільність в регіоні.

Нагадаємо, винищувач F4 Phantom турецьких ВПС розбився 22 червня 2012 р. біля південно-східного узбережжя провінції Хатай, яка межує із Сирією. За словами очевидців, інцидент стався поряд з містом Рас аль-Басіт. Доля екіпажу, що складається з двох льотчиків, до цих пір невідома.

Відносини Анкари і Дамаска серйозно погіршилися після початку масових виступів в березні 2011 р. проти правління сирійського Президента Башара Асада. Турецький уряд приймає у себе сирійських опозиціонерів і біженців. Експерти відзначають, що інцидент з винищувачем може призвести до ескалації напруженості між Туреччиною і Сирією.