ua en ru

МЗС Франції викликало посла США із-за скандалу з прослуховуванням

МЗС Франції викликало посла США із-за скандалу з прослуховуванням Фото: Франсуа Олланд

Радбез Франції обговорив дії американських спецслужб

Міністерство закордонних справ Франції викликало посла США в Парижі Джейн Хартлі з-за скандалу з прослуховуванням Агентством національної безпеки (АНБ) США розмов вищого керівництва країни, передає французьке видання l'express з посиланням на джерело в МЗС Франції.

В оточенні міністра закордонних справ Франції Лорана Фабіуса повідомили, що посол США в Парижі Джейн Хартлі була викликана на набережну Д'орсе, де розташовується Міністерство закордонних справ Франції.

Зазначимо, після повідомлень про прослуховування спецслужбами США телефонів глав країни Франсуа Олланд скликав екстрену нараду Ради безпеки.

"Франція не зазнає яких-небудь дій, які зачіпають її безпеку та її інтереси", - йдеться в прес-релізі Єлисейського палацу за підсумками наради Ради безпеки Франції.

Радбез закликав владу США поважати свої зобов'язання перед політичним партнером.

Нагадаємо, раніше WikiLeaks оприлюднила інформацію про те, що Агентство національної безпеки (АНБ) США прослуховувало телефонні розмови трьох останніх президентів Франції Жака Ширака, Ніколя Саркозі та Франсуа Олланда, а також інших високопоставлених французьких чиновників.

Документи, які є в розпорядженні WikiLeaks, містять резюме розмов між чиновниками французького уряду щодо найбільш гострих світових проблем. Зокрема, світової фінансової кризи, ситуацію в Греції, майбутнього Європейського союзу.

У відповідь на інформацію США заявили, що не прослуховували телефон Президента Франції Франсуа Олланда і не збираються робити це в майбутньому.

При цьому в США промовчали про прослуховування розмов попередніх президентів Франції.